2021-09-21 12:45:03• hírek • Refszatmar.eu

Kárpát-medencei Református Nőszövetségek Találkozója Nagyváradon

A Kárpát-medencei Imanap előkészítése volt a célja, a találkozás örömén túl, azoknak a nőszövetségi vezetőknek, akik 2021. szeptember 16. és 19. között Nagyváradon együtt értekeztek.

A Nagyvárad-Újvárosi református templomban kezdődött az alkalomsorozat csütörtökön, majd szakmai kiránduláson vettek részt, diakónai tevékenységeket tekintettek és templomokat látogattak meg: Nagyváradon, Micskén, Magyarkécen, Hegyközszentmiklóson, Biharfélegyházán és Élesden.

Szombaton csatlakoztak az egyházkerület által megszervezett centenáriumi ünnepi istentisztelethez. Város és vár látogatás is volt a szabad programok között, majd vasárnap ünnepi istentisztelettel ért véget az esemény Nagyvárad-Újvárosi református templomban.

Bogya Kis Mária egyházkerületi nőszövetségi elnök köszöntötte az egyvegyületeket: A Kárpát-medencében élő református nők, édesanyák tizenhat évvel ezelőtt egy olyan különleges imaszolgálatba kezdtek, amely átfogja nemcsak a Kárpát-hazában élő magyar nemzet tagjait, hanem a világ minden táján élő honfitársunkat is. Bátor vállalkozás ez az imaközösség, különösen, ha tudjuk, hogy miért volt szükség a Kárpát-medencei Imanap elindítására. A történelem sok fájó emléket hagyott megtört lelkű népünk életében. Imádkozzunk egymásért, mert az ember által okozott sebeket Isten be tudja gyógyítani. Igei mottónk: „Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van, mint akik az ő végzése szerint hivatalosak… Mit mondunk azért ezekre? Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk? Aki az Ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mi módon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk?” (Róma 8,28-32). Nem véletlen az igeválasztásunk, hiszen ebben az évben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület száz éves múltjára is emlékezünk, amelynek a kegyetlen történelmi döntések nyomán, az Anyaországtól elszakítva, meg kellett találnia önálló életét, fel kellett nőnie az önálló szolgálatra! Hálát adhatunk Istennek, aki kegyelmében megtartotta Partium magyar népét. A sokféle megpróbáltatást is a javára fordította, hitét, anyanyelvét, kultúráját megőrizte, csodával határos módon átsegítette a nehézségeken. Hisszük, hogy az édesanyák és gyülekezetek imája is áldott eszköz abban, hogy Isten előtt megbocsátó szeretettel építsük kapcsolatainkat, az életet és az Ő országát a földön neve dicsőségére és embertársaink örömére: „Imádkozzatok és buzgón kérjetek!/Bűnös voltunkért, Uram, oh, ne vess meg!/Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk,/Hallgass meg Fiad nevében, ha kérünk.” (Ref. Ének. 430) – mondta az egyházkerületi nőszövetségi elnök

Nagy Erika szatmári nőszövetségi elnök, egyházkerületi alelnök lapunknak elmondta, hogy a négy magyarországi egyházkerület (Tiszáninnek, Tiszántúl, Dunamellék, Dunántúl, az erdélyi és a házigazda (királyhágómelléi) egyházkerület képviseltette magát a találkozón. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület részéről nyolc egyházmegye nőszövetségi elnöke is jelen volt. A kilenc egyházmegye nőszövetsége ajándékokat készíttetett a résztvevők számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: